Zasada “przez żołądek do serca” ma rację bytu nie tylko w sytuacjach prywatnych, lecz również i biznesowych. Chcąc zaprezentować się potencjalnemu kontrahentowi w jak najkorzystniejszym świetle lub podtrzymać istniejącą relację warto spotkać się przy stole, który jest doskonałym miejscem na umocnienie tego typu więzi. Jaki lokal wybrać na tego typu spotkanie? Na jakie menu postawić? Przedstawiamy 5 rad dotyczących tego, jak zorganizować obiad biznesowy!
1 rada- skup się na odpowiedniej aranżacji wnętrza
Wybierając restaurację na spotkanie biznesowe, oprócz kierowania się preferencjami kulinarnymi, warto zwrócić uwagę na odpowiedni wystrój wnętrza. W jego środku nie powinno być zbyt ciemno – tego typu klimat warto wybrać idąc na romantyczną kolację. Warto również wybrać lokal bez oferty kierowanej do rodzin – głośne rozmowy z pewnością nie ułatwią swobodnej konwersacji, mającej na celu podpisanie ważnej umowy czy planów działania na kolejne miesiące. Przed wyborem odpowiedniego lokalu na biznesowy obiad warto udać się do niego wcześniej, by móc ocenić, czy będzie on rzeczywiście dobrym wyborem. Pod uwagę warto wziąć również lokalizację i uwzględnić środek transportu, jakim będziemy się posługiwać w drodze na spotkanie. W przypadku własnych samochodów warto zwrócić uwagę, czy przy lokalu znajduje się dostępny dla klientów parking.
2 rada – skup się na szczegółach
Menu na biznesowym obiedzie to niewątpliwie najważniejszy aspekt spotkania. Mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach, więc warto zadbać o pozostałe aspekty – stonowana muzyka, miła, a zarazem dyskretna obsługa, atrakcyjny serwis kawowy, a także możliwy dostęp do sieci Wi-Fi to ważne aspekty spotkania biznesowego przy obiedzie, których nie powinno się pomijać. Warto znaleźć również złoty środek, jeśli mowa o cenach w lokalu. Zbyt wysokie mogą stawiać w niezręcznej sytuacji, z kolei zbyt niskie sprawiać, że możemy prezentować się nieprofesjonalnie.
3 rada – sprawdź oceny o lokalu
Przed odwiedzeniem restauracji warto zapoznać się z opiniami na jej temat. Może okazać się, że któryś z odwiedzających ją przed nami gości zostawił tam cenną wskazówkę, która będzie dla nas jedną z kluczowych wskazówek, decydujących o wyborze lokalu.
4 rada – dostosuj odpowiednie menu
Wybierając się na obiad biznesowy z kontrahentem lub klientem, warto zapoznać się wcześniej z jego kulinarnymi upodobaniami. Im szersza oferta menu restauracji, tym lepiej, zważywszy na fakt na sporą ilość wegetarian, wegan oraz możliwe nietolerancje i alergie (na przykład na gluten).
5 pomysł – co jeść na obiedzie biznesowym?
Postaw na sprawdzone smaki – nie każdy jest zwolennikiem dań zawierających owoce morza, czy sushi. Im bardziej uniwersalne menu, tym lepiej. Wyjątkiem jest doskonała znajomość kubków smakowych kontrahenta. Jeśli wiesz, że ceni sobie egzotyczną, czy śródziemnomorską kuchnię, możesz postawić na obiad biznesowy w lokalu specjalizującym się w tego typu potrawach. Jeśli widzicie się pierwszy raz, uniwersalizm sprawdzi się dużo lepiej niż skompilowane, określone dla smakoszy dania.
Add Comment