Menu weselne i jego wybór to jedna z najważniejszych decyzji, która wpływa na jakość przyjęcia. Podjęcie gości określonym rodzajem posiłków uzupełnia styl wesela, osobiste preferencje kulinarne gości, wpasowując się w charakter uroczystości oraz styl wesela.
Pomyśl, jaki styl wesela wybierasz?
Przed wyborem odpowiedniego rodzaju menu weselnego warto zastanowić się, czy do stylu wesela bardziej będzie pasować kuchnia polska (stoły ze staropolskim jedzeniem cieszą się ogromnym powodzeniem wśród weselnych gości), czy może kuchnia oparta o zróżnicowane smaki zaczerpnięte z różnych stron świata. Jeśli Para Młoda posiada osobliwe zainteresowania, którymi można zaakcentować weselne menu, warto również wykorzystać ten pomysł, np. miłośnicy podróży do krajów śródziemnomorskich mogą postawić na akcent w postaci ciepłego dania lub przekąski z dodatkiem owoców morza, a wielbiciele kultury Wschodu zaproponować swoim gościom potrawę z dodatkiem orientalnych przypraw przywiezionych z podróży.
Zaproponuj dania mięsne
Przed wyborem sali weselnej warto skonsultować się z jej właścicielem w sprawie menu i ewentualnej możliwości wprowadzenia modyfikacji lub wprowadzenia własnego menu proponowanego po firmę obsługującą catering weselny. Idealne menu weselne powinno zawierać zarówno te bardziej sycące, jak i lżejsze potrawy. Z reguły typowe menu weselne zawiera od 4 do 7 potraw ciepłych oraz zestaw zimnych przystawek, którym towarzyszą zazwyczaj ciasta, weselny tort, deser, czy półmiski z owocami. Warto, by wśród lżejszych dań pojawiły się dania mięsne: dania z kurczaka, wieprzowiny na weselny stół są jednymi z najpopularniejszych. Mogą być przygotowane w różny sposób, pod postacią klasycznego schabowego podawanego z ziemniakami lub frytkami oraz zestawem surówek, szaszłyków z grilla, czy de volaille.
Zupa na wesele – jaką wybrać?
W klasycznym, weselnym jadłospisie nie powinno zabraknąć pożywnej zupy. Zazwyczaj podawana jest ona na początku wesela. Pary młode najczęściej decydują się na wybór klasycznego rosołu z kury, ale równie popularnymi propozycjami są również żurek staropolski, flaczki, krem z pomidorów, krem z brokułów podawany z prażonym słonecznikiem, góralska kwaśnica lub krem pieczarkowy.
Pamiętaj o zimnych przekąskach
Oprócz tradycyjnych, ciepłych dań na weselnym stole powinny pojawić się również zimne przekąski. Najlepszym wyborem na weselny stół są sałatki. Świetnie sprawdzają się klasyczne, warzywne sałatki, a także te lżejsze, na przykład sałatka grecka, z grillowanym kurczakiem, łososiem, szpinakiem. Dodatkowo warto zaproponować deskę serów, którą można podawać razem z misą wędlin, talerz z owocami, a także potrawy takie, jak carpaccio oraz słodkości. Na weselnym stole nie powinno zabraknąć takich słodkości, jak ciastka, czy lody oraz weselnego tortu podawanego z kawą.
Zaserwuj ciepły posiłek w okolicach północy
Po północy i oczepinach przychodzi czas na ciepły posiłek. Warto, by stanowił solidną dawkę kalorii, która wzmocni gości, dodając im energii przydatnej w dalszej zabawie. W roli gorących dań może pojawić się barszcz czerwony z krokietem lub pasztecikiem, zupa gulaszowa, bigos, bogracz, udka z kurczaka, pieczone polędwiczki wieprzowe lub golonka z zasmażaną kapustą.
Planujesz weselne przyjęcie? Zastanawiasz się nad wyborem odpowiedniego menu? Poszukujesz sprawdzonego i doświadczonego dostawcy cateringu? Chętnie doradzimy i pomożemy w organizacji Twojego przyjęcia! Sprawdź naszą ofertę dedykowaną przyjęciom weselnym.
Add Comment