Organizując obiad lub lunch biznesowy, warto przestrzegać kilku ważnych zasad, które obowiązywać będą niezależnie od rodzaju branży. Posiłek w trakcie spotkania to element spajający, pozwalający na zacieśnienie więzi i lepsze poznanie kontrahenta, dlatego warto dołożyć starań, by całość przebiegała w wyjątkowej, eleganckiej atmosferze, a podawane dania zaskakiwały smakiem i różnorodnością. Podstawą idealnego obiadu biznesowego jest odpowiednie jego zaplanowanie. Warto przemyśleć, jaki charakter będzie mieć spotkanie, czego dotyczyć będzie rozmowa i jakie tematy, oprócz tych kluczowych, można będzie poruszyć.
Gdzie na lunch biznesowy?
Wybierając miejsce na lunch biznesowy, można udać się poza miejsce pracy, odwiedzając restaurację, lub spożyć go na miejscu, o ile przedsiębiorstwo dysponuje reprezentatywnym miejscem, a wybrana firma cateringowa dostarczająca lunch biznesowy to sprawdzony dostawca, którego świeżości i odpowiedniej prezentacji dań jesteśmy pewni. O wyborze restauracji powinno zadecydować miejsce. Najczęściej pada on na lokale mieszczące się w okolicy firmy, których pracownicy przygotowani są w ciągu dnia na obsługę klientów biznesowych. Tego typu miejsca zapewniają odpowiednią atmosferę do formalnych spotkań, dostosowując menu, wystrój, a nawet muzykę dedykowaną pod ten rodzaj spotkań.
Kiedy na lunch biznesowy?
Wydawanie posiłków w ramach lunchu biznesowego odbywa się przeważnie między godziną 12, a 17. Często bywa tak, że catering na lunch biznesowy bywa połączony w zestaw, co ułatwia wybór, bez straty czasu na dobieranie do przystawek zup, czy surówek do dań głównych. Podczas biznesowego spotkania przy lunchu oprócz zapewnienia odpowiedniej atmosfery, wyboru miejsca i czasu, istotną kwestią jest także obsługa, która pozostając dyskretną i niezauważalną, podejmie gości w sposób taktowny i przy zachowaniu wszelkich standardów savoir vivre.
Jakie menu na lunch biznesowy?
Menu najczęściej obejmuje przekąski, zupy, dania główne złożone z mięsa lub ryb, potrawy słodkie podawane na deser wraz z kawą, często również różnego typu sałatki, napoje zimne oraz gorące. Jeśli gościmy u siebie przedstawicieli zagranicznych korporacji lub osoby z drugiego końca kraju, warto mieć możliwość zaserwowania im przystawki lub regionalnego dania. To z pewnością przykuje uwagę gościa, stwarzając możliwości do wymiany doświadczeń i poznania kultur, pozwalając zapamiętać się od jak najlepszej strony. Istotne jest, by w menu lunchu biznesowego znalazły się lekkie potrawy, które nie obniżą efektywności późniejszej pracy. Przy wyborze cateringu na lunch biznesowy lub restauracji warto zwrócić uwagę również na fakt, czy oprócz dań kuchni klasycznej oraz regionalnej istnieje możliwości wyboru menu wegetariańskiego, wegańskiego lub bezglutenowego.
Zajmujemy się kompleksową obsługą gastronomiczną firm.
Skontaktuj się z nami, a my pomożemy Ci w wyborze odpowiedniego menu dostosowane do charakteru Twojego spotkania. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą.