Przekąski na bankiet zawsze powinny zostać dopasowane do charakteru uroczystości. Przed ich przygotowaniem warto zastanowić się nad odpowiednim sposobem ich podania oraz zatroszczyć się o stronę wizualną, by nie tylko wyśmienicie smakowały, ale i świetnie prezentowały się podane na stołach.
Jakie przekąski podawać na bankiecie?
Podczas przyjęć i bankietów doskonale sprawdzają się przekąski typu fingerfood. Stanowią one małe i poręczne porcje, które prezentują się atrakcyjnie, a przy tym można różnicować ich smak, zapewniając różnorodność dla podniebienia – dzięki temu w bankietowym menu coś dla siebie znajdą zarówno fani mięsa, jak i wegetarianie, a nawet weganie. Fingerfood to rodzaj smakołyków, których zjedzenie zajmuje jeden lub dwa kęsy i do ich konsumpcji nie potrzeba użycia sztućców lub talerza. Tego typu przekąski sprawdzają się przede wszystkim na bankietach firmowych, spotkaniach towarzyskich pod chmurką, ale i podczas domowych przyjęć. Poniżej przedstawiamy propozycje na przekąski na bankiet:
1. Rollsy z kurczaka – mięsne przekąski cieszą się sporym zainteresowaniem. Smaczne, zawijane, cienko pokrojone piersi z kurczaka, wypełnione warzywnym nadzieniem – najczęściej papryką i zapieczone w piekarniku to smaczny dodatek na przykład do sałatek.
2. Włoska bruschetta – chrupiący kawałek bagietki wypiekanej na zakwasie, połączonej z pomidorową salsą, na którą składają się świeże pomidory zmieszane z czosnkiem, aromatyczną bazylią oraz czerwoną cebulą to doskonała przekąska na bankiet nie tylko we włoskim stylu.
3. Pizzerinki – niewielkich wymiarów pizzę można przyrządzić także w lżejszej wersji i mniejszym rozmiarze. To sycący posiłek idealny do spożycia bez konieczności sięgania po talerz i sztućce. By uzyskać lekką wersję pizzerinek, warto zamienić zwykłą, pszenną mąkę zamienić na pełnoziarnistą mąkę orkiszową.
4. Guacamole – meksykańska, gęsta pasta przygotowana na bazie awokado, która jest świetnym zamiennikiem dla majonezu lub masła i którą można podawać jako dodatek do nachosów lub chrupiącego, grillowanego pieczywa. Jej smak warto urozmaicić o czosnek, czerwoną cebulę oraz liście kolendry.
5. Mini kanapeczki – nazywane tartinkami, są niewielkimi, ozdobnymi kanapeczkami przygotowanymi na jednej warstwie pieczywa, na której kolejno układać można poszczególne dodatki – twarożek, szynkę, ser, jajeczną pastę, plastry łososia lub warzyw. To doskonała przekąska, która sprawdzi się zarówno na imprezie w gronie znajomych, jak i formalnym przyjęciu.
6. Koreczki do fondue – można przyrządzić je zarówno na słodko, jak i na słono. W wersji na słodko przygotowujemy koreczki nadziewane rozmaitymi owocami i maczamy je w rozpuszczonej czekoladzie, natomiast w wersji na słono do roztopionego sera przygotowujemy kawałki podsmażonego pieczywa, na przykład bagietki.
Postaw na prostotę i precyzję! Chętnie pomożemy Ci w wykreowaniu bankietowego stołu, by doskonale smakował i świetnie się prezentował. Sprawdź naszą ofertę cateringu na bankiety – znajdziesz ją tutaj.