Organizacja weselnego przyjęcia to nie lada wyzwanie – pod uwagę należy wziąć nie tylko jego styl, ale także miejsce, ilość zaproszonych gości i ich osobiste preferencje kulinarne. Im większą liczba osób będzie towarzyszyć nowożeńcom w tym wyjątkowym dniu, tym dokładniej warto przemyśleć proponowane menu, które powinno nie tylko wyśmienicie smakować, ale i być spójne z wystrojem sali oraz podane w elegancki, przykuwający wzrok sposób. Nowoczesne danie na wesele i przekąski to świetny sposób na przyciągnięcie uwagi, ale warto również skupić się na weselnych klasykach, w których zasmakuje znakomita większość gości. Jakie potrawy powinny znaleźć się na weselnym stole? Przedstawiamy 5 popularnych potraw weselnych!
1. Ciepłe danie na wesele – zupa
Pojawia się jako pierwsza. Najczęstszym wyborem w tym zakresie jest tradycyjny rosół z kury lub rosół drobiowo-wołowy i żurek, często podawany dla efektu wizualnego w bochnie chleba. Miłośnicy eksperymentów kulinarnych jako pierwsze ciepłe danie wybierają zupę-krem – dużą popularnością cieszy się krem z brokułów z dodatkiem prażonymi migdałów oraz krem z pieczarek.
2. Drugie danie na wesele – danie mięsne
Dania mięsne stanowią klasykę, jeśli o przysłowiowe „drugie danie” chodzi. Najpopularniejsze propozycje w tym zakresie to tradycyjny kotlet schabowy, de vollaile, filet z kurczaka, kotlet mielony z pieczarkami, schab lub pieczeń w sosie. Mięsa można podawać dwojako – na półmiskach lub serwować bezpośrednio na talerzu gości w towarzystwie takich dodatków jak pure ziemniaczane, ziemniaki z wody, frytki lub kluski śląskie oraz rozmaitych surówek – od mizerii i surówki z czerwonej kapusty zaczynając, kończąc na sałatce greckiej lub klasycznej, zasmażanej kapuście.
3. Zimna płyta
Zimne przekąski podawane w formie szwedzkiego stołu to nieodzowny element weselnego przyjęcia. W tradycyjnej odsłonie kuchni weselnej najlepszym wyborem będą półmiski wędlin, ryba po grecku, schab w galarecie lub faszerowane jajka w sosie lub majonezie. Chcąc wprowadzić do weselnego menu odrobinę innowacyjności, warto rozważyć podanie gościom ryb oraz owoców morza w towarzystwie świeżych warzyw oraz owoców.
4. Sałatki na weselny stół
Sałatka, którą raczymy gości weselnych, powinna być pożywna, stanowiąc doskonałą przekąskę przez cały czas trwania weselnej imprezy. Warto zadbać tutaj o różnorodność – największą popularnością cieszą się klasyczna sałatka jarzynowa, sałatka grecka oraz sałatka z makaronem.
5. Ciepłe dania podawane po północy
Dostarczenie gościom dawki nowej energii do zabawy pod postacią ciepłego dania podawanego w okolicy północy, często będącego posiłkiem serwowanym także na poprawinach to tradycja, która zagościła w Polsce na dobre. Najczęściej wybieranymi i sprawdzonymi daniami będą barszcz czerwony z krokietem lub paluszkami z ciasta francuskiego, flaczki, bigos lub gołąbki. Mile widziane są także wędzone ryby lub udka z kurczaka.
Planujesz weselne przyjęcie?
Zastanawiasz się nad wyborem odpowiedniego menu?
Poszukujesz sprawdzonego i doświadczonego dostawcy cateringu?
Chętnie doradzimy i pomożemy w organizacji Twojego przyjęcia!
Sprawdź naszą ofertę dedykowaną przyjęciom weselnym.