Menu

 

1.    PRZYSTAWKI DO DANIA GŁÓWNEGO

  • Carpaccio z indyka z buraczkami i rukolą
  • Roladki z szynki i sera z natką pietruszki, orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami
  • Wątróbki drobiowe w sosie balsamicznym z chlebem bananowym
  • Sandacz pieczony w pergaminie z estragonową oliwą, serwowany na warzywnym makaronie
  • Tatar ze śledzia po węgiersku z kiszonymi ogórkami, marynowanymi grzybkami, cebulką i ostrą papryką

2.    ZUPY LEKKIE

  • Barszcz czerwony z uszkami z mięsem wieprzowym
  • Barszcz ukraiński
  • Chłodnik litewki
  • Chłodnik na jogurcie
  • Consomme z kaczki z kluskami cielęcymi
  • Czosnkowa z żółtym serem
  • Francuska zupa cebulowa z grzankami serowymi lub ziołowymi
  • Grzybowa z tiftelkami
  • Krem brokułowy  z prażonymi migdałami
  • Krem chrzanowo-ziemniaczany
  • Krem marchewkowy z pestkami dyni
  • Krem pomidorowy z serem grana padano i bazylią
  • Krem warzywny z kluseczkami brokułowymi
  • Krem z marchewki i pomarańczy
  • Krem z pieczarek z grzankami ziołowymi
  • Krem z pomidorów z parmezanem i bazylią
  • Krem z soczewicy
  • Krem z warzyw z grzankami ziołowymi
  • Minestrone (włoska zupa warzywna)
  • Pieczarkowa na ciemnym piwie
  • Rosół drobiowo- wołowy z makaronem
  • Rosół z kawałkami kurczaka i makaronem ryżowym
  • Rosół z tortellini z nadzieniem mięsnym
  • Serowa z pieczarkami
  • Włoska zupa pomidorowa z tortellini
  • Veloute pieczarkowa z migdałami (zupa na bazie francuskiego sosu veloute zwanego aksamitnym)
  • Z zielonego bobu

3. ZUPY TREŚCIWE Z MIĘSEM

  • Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbasą z ziemniakami i paloną cebulą
  • Fasolka po bretońsku
  • Grochówka wojskowa
  • Gulasch Suppe (niemiecka zupa mięsna z wołowiną)
  • Kwaśnica
  • Paprykowa z pulpecikami wieprzowymi
  • Solianka po góralsku- zupa z wołowiny, wieprzowiny, z warzywami i kiszonym ogórkiem
  • Strogonow z wołowiny
  • Węgierska zupa gulaszowa z wołowiną, ziemniakami, papryka i czosnkiem
  • Zupa gulaszowa  z wieprzowiny z kminkiem i pieczoną papryką
  • Żur na zakwasie z jajkiem i podsmażoną kiełbasą wiejską

4. MIĘSA

Wieprzowina

  • Pieczeń ze schabu z sosem pieczeniowym
  • Schab w sosie z podgrzybków
  • Pieczeń ze schabu nadziewana suszoną śliwką podana z sosem śliwkowym
  • Pieczeń ze schabu nadziewana warzywami i serem podana z sosem serowym
  • Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
  • Schab pieczony w sosie pomidorowo-śmietanowym
  • Schab faszerowany kurkami, żurawiną i serem podany z sosem żurawinowym
  • Roladki schabowe z serem bałkańskim z pieczonymi marchewkami
  • Kieszonka ze schabu faszerowana suszonymi śliwkami, morelą i rodzynkami podana z sosem śmietanowym
  • Sakiewka po staropolsku nadziewana grzybami, cebulą, wędzonym serem z sosem grzybowym
  • Rolada ze schabu nadziewana mięsem mielonym, migdałami, orzechami lasowymi i ziemnymi z grillowanymi pieczarkami, papryką i cebulą
  • Karkówka pieczona z pieczarkami, cebulą i papryką
  • Pieczona karkówka w sosie BBQ
  • Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
  • Polędwiczki w bekonie w sosie kurkowym
  • Wieprzowina z kaszanką z jabłkami
  • Golonka pieczona w kapuście (bez kości i skóry)
  • Golonka na ciemnym piwie (bez kości i skóry)
  • Żeberka pieczone w miodzie

Drób

  •  Kieszonka faszerowana soczewicą i wędzonym serem w kremie szpinakowym
  • Kotlet de volaille z masłem ziołowym z czosnkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem
  • Cordon Bleu
  • Kantoński kurczak cytrynowy (filet)
  • Pierś z mozzarellą i suszonymi pomidorami
  • Pieczona pierś marynowana w ziołach
  • Pierś zapiekana z wędzonym serem i brokułami
  • Pierś w cieście piwnym
  • Pierś z pieczonymi jabłkami
  • Pierś zapiekana ze szpinakiem, serem ricotta, czerwoną papryką i serem cheddar
  • Kurczak w śmietanie z pieczarkami (kurczak lub pierś)
  • Szaszłyk z piersi, pieczarek, papryki i cebuli
  • Roladka z indyka nadziewana warzywami i serem podana z sosem serowym
  • Rolada z warzywami i pomarańczą podana z musem pomarańczowym
  • Kurczak w winie
  • Pierś z kaczki z żurawiną


Wołowina

  • Śląska rolada wołowa z kiełbasą, boczkiem i ogórkiem kiszonym
  • Rolada z nadzieniem szpinakowo-drobiowym
  • Gulasz


Ryby

  • Miruna smażona
  • Dorsz smażony
  • Sandacz smażony
  • Sandacz pieczony w pergaminie z warzywami
  • Łosoś pieczony
  • Łosoś pieczony podany w kremie szpinakowym
  • Łosoś pieczony w pergaminie z warzywami


5. SOSY DO MIĘS

Pieczeniowy/ Pomidorowy/ Pieczarkowy/ Grzybowy (maślakowy, borowikowy)/ Szpinakowy/ Chrzanowy/ Musztardowy/ Cebulowy/ Koperkowy/ Brokułowy/ Żurawinowy/ Śliwkowy/ Korzenny/ Serowy/ Cytrynowy/ Czosnkowy/ Śmietanowy

 

6. DODATKI

  • Ziemniaczki gotowane
  • Ziemniaczki pieczone w ćwiartki
  • Ziemniaczki zapiekane z boczkiem i cebulką
  • Ziemniaczki pieczone w mundurkach podane z masłem czosnkowym lub twarogiem ze szczypiorkiem
  • Puree ziemniaczane: Śmietanowe/ Marchewkowe/ Brokułowe
  • Ryż biały paraboliczny z warzywami
  • Ryż biały i ciemny
  • Kasza gryczana z boczkiem
  • Kasza jęczmienna/ z warzywami/ z pieczarkami
  • Kasza pęczak/ z warzywami/ z pieczarkami
  • Kluski śląskie z masełkiem
  • Kopytka z masełkiem

 

7. SURÓWKI

  • Biała kapusta z marchewką
  • Biała kapusta z marchewką i papryka w zalewie octowej
  • Biała i czerwona kapusta z selerem i marchewką
  • Kapusta pekińska z pomidorem, ogórkiem i kukurydzą
  • Kapusta pekińska z serem feta i oliwkami
  • Kapusta pekińska z ogórkiem zielonym i kiszonym
  • Kapusta pekińska z zielonym ogórkiem i paprykami
  • Kapusta czerwona z porem
  • Kapusta włoska z selerem i jabłkiem
  • Kiszona kapusta z jabłkiem
  • Z białej rzodkwi, białej kapusty, jabłka i cukini
  • Sałata lodowa z jajkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem w śmietanie
  • Buraczki z cebulką
  • Buraczki z chrzanem
  • Marchewka z brzoskwinią i rodzynkami
  •  Marchewka z jabłkiem
  • Marchewka z chrzanem
  • Marchew z selerem
  • Mizeria
  • Pomidory z cebulką w śmietanie
  • Pomidory z ogórkiem zielonym i cebulką w śmietanie
  • Świeżo krojone warzywa z sosem winegret
  • Brokuły z pomidorem i ogórkiem
  • Seler z jabłkiem
  • Por z marchwią i jabłkiem
  • Kapusta zasmażana
  • Modra kapusta - czerwona kapusta z boczkiem na ciepło
  • Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami i rodzynkami
  • Buraczki ze śmietaną na ciepło
  • Fasolka szparagowa z bułką tartą na ciepło
  • Marchew z groszkiem na ciepło
  • Gotowane warzywa

 

8. DANIA POZOSTAŁE

  • Żurek w chlebie z jajkiem i podsmażaną kiełbasą
  • Zupa cebulowa z żółtym serem w chlebie
  • Bigos myśliwski z trzema rodzajami mięsa, grzybami i suszonym śliwkami
  • Bigos cygański z mięsa wieprzowego, pieczarek, papryki, cebuli i ogórka konserwowego
  • Gołąbki ukraińskie z mięsem wieprzowym, trzema kaszami i białym ryżem w sosie pomidorowym
  • Paszteciki mięsne z barszczem czerwonym
  • Kieszonki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z mięsa wieprzowego, czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli i papryki
  • Kieszonki z ciasta francuskiego faszerowane mięsem wieprzowym, warzywami, orzechami włoskimi, laskowymi i migdałami podawane z barszczem czerwonym
  • Sajgonki po polsku z barszczem czerwonym
  • Lasagne mięsne
  • Ratatouille z kurczakiem
  • Tartinki na ciepło z barszczem czerwonym
  • Pierogi z mięsem
  • Zielone pierogi szinakowe z rybą
  • Krokiety z mięsem
  • Gulasz wieprzowy

 

9. POTRAWY JARSKIE

  • Pierogi z kapustą i serem
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Pierogi ruskie
  • Pierogi z soczewicą
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta
  • Krokiety z kapustą
  • Naleśniki z serem
  • Naleśniki ze szpinakiem
  • Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
  • Cannelloni warzywne

 

10. POTRAWY WEGAŃSKIE

  • Cukinia faszerowana szpinakiem, pomidorem z cebulą i czosnkiem
  • Soczewica z czosnkiem i warzywami grillowanymi
  • Kotleciki sojowe z pesto z warzywami grillowanymi (opcjonalnie z serem mozzarella)
  • Ziemniaki pieczone w mundurkach faszerowane pieczarkami z cebulą i czosnkiem
  • Szaszłyk warzywny
  • Ratatouille
  • Placuszki z kaszy gryczanej i cukini z grillowanymi warzywami
  • Placki z cukini, marchwi i ziemniaków
  • Kotleciki z kaszy jaglanej z warzywami chili
  • Gulasz wegetariański z warzyw
  • Ciecierzyca ze szpinakiem
  • Kasza pęczak z cukinią w pomidorach
  • Kotleciki sojowe z pesto i pomidorami

 

11. POTRAWY BEZGLUTENOWE

  • Kotleciki gryczane z białym serem i zieloną pietruszką
  • Kotleciki z kaszy jaglanej z selerem i marchewką w sezamie
  • Soczewica z czosnkiem i warzywami grillowanymi
  • Szaszłyk warzywny
  • Placuszki z kaszy gryczanej i cukini z grillowanymi warzywami
  • Placki z cukini, marchwi i ziemniaków
  • Gulasz wegetariański z warzyw
  • Ratatouille z kurczakiem
  • Kurczak w sosie cytrynowym
  • Leczo z cukini i kurczakiem
  • Gołąbki z ryżem pełnoziarnistym i mięsem drobiowym
  • Filet z kurczaka ze szpinakiem
  • Filet drobiowy z żurawiną
  • Potrawka drobiowa z porami

 

 12. POTRAWY, DANIA FIT

 Jarskie

  • Ratatouille
  • Kieszonki z ciasta francuskiego z warzywami i serem feta
  • Szaszłyk warzywny
  • Placuszki z kaszy gryczanej i cukini z grillowanymi warzywami
  • Placki z cukini, marchwi i ziemniaków
  • Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą pęczak i grzybami
  • Kotleciki z kaszy jaglanej z warzywami i chili
  • Ciecierzyca ze szpinakiem i serem feta
  • Kasza pęczak z cukinią w pomidorach
  • Kotleciki sojowe z pesto i pomidorami
  • Placuszki warzywne z twarożkiem
  • Gulasz wegetariański z warzyw
  • Zapiekanka warzywna


Z mięsem

  • Ratatouille z kurczakiem
  • Kurczak w sosie cytrynowym
  • Leczo z cukini z kurczakiem
  • Gołąbki z ryżem pełnoziarnistym i mięsem drobiowym
  • Klopsiki drobiowe w płatkach owsianych w sosie pomidorowym
  • Filet z kurczaka ze szpinakiem
  • Filet drobiowy z żurawiną
  • Potrawka drobiowa z porami

 

13. PRZEKĄSKI

  • Roladka serowa z szynką, papryką i szczypiorkiem
  • Rolada szpinakowo-łososiowa z serkiem chrzanowym
  • Kulki serowe w ziołach
  • Roladka z tortilli z szynką, serem feta i warzywami
  • Roladka z tortilli z łososiem i serkiem z paprykami
  • Roladka z tortilli ze szpinakiem i serem feta
  • Terrina drobiowa nadziewana pomidorami suszonymi i oliwkami
  • Terrina drobiowa ze szpinakiem i papryką
  • Terrina wieprzowa z orzechami
  • Terrina rybna z Soli w sezamie
  • Polędwiczka z indyka w sezamie z gorgonzolą i gruszką
  • Galaretki: Drobiowa/  Wieprzowa/  Rybna
  • Galaretka jarzynowa- rolada
  • Ryba po grecku z pomidorami, cukinią, marchewką, selerem i cebulą
  • Ryba w galarecie z warzywami - Pstrąg, Łosoś
  • Śledź po japońsku z jajkiem na sałatce z groszku zielonego, ogórka konserwowego i cebulki
  • Śledź z jajkiem i cebulką w śmietanie
  • Tatar ze śledzia po węgiersku z kiszonymi ogórkami, marynowanymi grzybkami, cebulką, ostrą papryką i przyprawami
  • Wędzona ryba w jabłkowej galarecie
  • Koreczki śledziowe z warzywami
  • Jajka faszerowane:  Pastą z pieczarek/  Pastą z tuńczyka/  Mięsem z warzywami i serem feta
  • Muszle makaronowe:  Serowo-szpinakowe/  Nadziewane sałatką z kurczaka/  Nadziewaną pastą z tuńczyka
  • Babeczki z ciasta francuskiego nadziewane pastą z tuńczyka z cebulą
  • Babeczki z ciasta francuskiego nadziewane szpinakiem, kurczakiem i serem pleśniowym
  • Babeczki z ciasta francuskiego nadziewane serem pleśniowym, serem feta, serem żółtym, jajkiem, suszonym pomidorem i cebulką
  • Babeczki z ciasta francuskiego nadziewane tatarem z łososia
  • Tartaletki z serem feta, oliwkami i pomidorem
  • Tartaletki zapiekane z wędzoną rybą i pomidorami
  • Jajeczka z tatarem z łososia
  • Pomidory faszerowane: Sałatką z warzywami i makaronem ryżowym/  Kurczakiem z warzywami
  • Faszerowane grillowane papryki z mięsem mielonym, oliwkami, cebulą, czosnkiem z przyprawami
  • Sushi

 

14. SAŁATKI

  • Jarzynowa- marchewka, groszek, jajko, jabłko, cebula, ogórek konserwowy, ziemniaki, majonez, śmietana
  • Pieczarkowa z jajkiem, białą cebulką, ogórkiem konserwowym i zielonym groszkiem
  • Grecka- sałata lodowa, pomidor, ogórek zielony, papryka, cebula czerwona, ser feta, oliwki, sos winegret
  • Cezar- sałata lodowa, pomidory koktajlowe, , papryka, ogórek zielony, grillowany kurczak, ser parmezan, grzanki, sos winegret
  • Z krewetkami, sałatą, pomidorami, parmezanem
  • Sałatka z selerem naciowym: mix sałat, seler naciowy, jabłko, winogrona, suszona śliwka, orzechy włoskie, jogurt
  • Z pieczonych buraków, sałaty, orzechów włoskich, serem feta
  • Z kurczaka w przyprawie gyros z kapustą pekińską, kukurydzą i ogórkiem konserwowym
  • Z kurczakiem, ananasem, migdałami, kukurydzą i sałatą pekińską
  • Z kurczakiem, serem wędzonym, cebulką i kełkami sojowymi
  • Śledziowa z ziemniakami, marynowanymi grzybami, ogórkiem konserwowym i czerwoną cebulką
  • Śledziowa pikantna z ogórkiem konserwowym, groszkiem, buraczkami, marynowanymi pieczarkami i jabłkiem
  •  Meksykańska z czerwoną fasolą, żółtym serem i szynką w majonezie
  • Z makaronem ryżowym i warzywami
  • Z brokułami, grillowaną szynką, pomidorem koktajlowym, czerwoną cebulką i pomarańczą
  • Z tortellini, szynką, warzywami i serem wędzonym w majonezie
  • Włoska sałatka z ziemniakami, fasolką szparagową, pomidorkami koktajlowymi i wędzonym boczkiem
  • Kalafiorowa z szynką, pomidorem, ogórkiem i jajkiem w sosie czosnkowym
  • Ziemniaczana z grillowanym boczkiem, ogórkiem, marynowanymi pieczarkami i czerwoną cebulką
  • Nicejska- tuńczyk, ziemniaki, fasolka szparagowa, jajka, czerwona cebula, oliwki, pomidory, pietruszka i sos winegret

 

15. DESERY

  • Szarlotka na ciepło podana z lodami waniliowymi
  • Lody w różnych smakach:
    z orzechami, bitą śmietaną i sosem karmelowym lub owocami, bitą śmietaną i rodzynkami
  • Panna Cotta z musem truskawkowym
  • Tiramisu
  • Creme brulee
  • Pieczone jabłko z miodem i cynaminem podane z lodami waniliowymi
  • Gruszka z ciastem czekoladowym
  • Mus waniliowy z truskawkami
  • Rote Gruze (niemiecki deser z czerwonymi owocami)
  • Deser z płynną czekoladą i wiśniami
  • Suflet czekoladowy
Pliki do pobrania:
Do góry strony »